I efterdyningarna av Lilla Hjärtat

”Socialtjänsten förstår inte att de inte förstår”. Vi publicerar här en skrivelse författad av Susanne Säfström Markebjer (markebjer.se) och Daniel Säfström till statsministern, socialministern, utbildningsministern, ministern för högre utbildning och forskning, flera partiledare, ordföranden i socialutskottet och Margareta Winberg, som leder utredningen om framtidens socialtjänst.

Det är ord och inga visor om tillståndet inom socialtjänsten i efterdyningarna av fallet Lilla Hjärtat, den lilla flickan som placerades i ett familjehem bara några dagar gammal och som sedan tvingades att flytta från sitt trygga familjehem till sina bioföräldrar 3 år gammal. Bioföräldrar som tidigare ansågs vara farliga för henne. Flickan hittades efter en tid död.

De biologiska föräldrarna fortsatte missbruka droger, isolerade flickan och vägrade låta socialtjänsten komma in trots flera orosanmälningar. Flickan låg död i flera dagar, innan polisen grep in. Båda föräldrarna häktades, fadern dog efter en tid i häktet och modern är fortsatt häktad.

Det återstår en rättegång, som kommer att få mycket uppmärksamhet. Varför Kammarrätten dömde till de biologiska föräldrarnas fördel och tvingade flickan att lämna sin uppväxtfamilj, där hon hade sin anknytning sedan hon var spädbarn, trots att socialtjänsten ville att flickan skulle stanna kvar i sitt familjehem, är en fråga som måste besvaras. Skrivelsen som vi här återger ordagrant ställer frågan på sin spets ur flera olika perspektiv. Det är en lång och innehållsrik skrivelse, som förtjänar att läsas till sitt slut.

Läs och ladda ner hela skrivelsen HÄR! (PDF)

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *